Menu

Voetreflexologie helpt bij menstruatieklachten

31 oktober 2021  |  Blog

In een wetenschappelijk onderzoek* onder 68 studenten in de leeftijd van 18 tot 25 jaar is het aangetoond: voetreflexologie heeft een positief effect op menstruatieklachten. In vergelijking met de pijnstiller Ibuprofen is voetreflexologie net zo effectief in de vermindering van pijnlijke krampen. Voetreflexologie heeft echter 2 voordelen ten opzichte van een pijnstiller: 1. het is geen medicijn dus geeft geen toxische belasting van je lichaam met de daarbij horende bijwerkingen. 2. het effect van voetreflexologie werkt zelfs na het stoppen met de behandelingen door, terwijl je de pijnstillersteeds opnieuw moet nemen bij elke menstruatie.

Menstrueren is gezond

Veel vrouwen zien menstruatie als een maandelijks ongemak. Er zijn maar weinig vrouwen die zeggen “Hoera, ik ben weer ongesteld!”. Maar je mag best blij zijn met je menstruatie: de cyclus zorgt voor een natuurlijke reiniging van je lichaam. Met de afstoting van de slijmlaag van de baarmoeder worden afvalstoffen en gifstoffen uitgescheiden. De baarmoeder heeft dus een belangrijke reinigingsfunctie.

 

 

menstruatieklachten

Menstruatie helpt vrouwen om op een gezonde manier de afvalstoffen in hun lichaam af te voeren!

 

Menstruatieklachten

menstruatieklachten
Maar wat als je voor en tijdens de menstruatie klachten hebt? Bij de een gaat het zonder klachten voorbij, terwijl de ander bijna niet meer kan functioneren door de menstruatieklachten. Veel vrouwen denken dat ze de klachten maar moeten accepteren en dat is jammer. Er is namelijk goed iets te doen aan menstruatieklachten. Zeker als de menstruatieklachten je agenda gaan bepalen, wordt het toch echt tijd om er iets aan te doen.
Veel vrouwen hebben tijdens hun menstruatie last van één of meer ongemakken. Soms is dit zo ondraaglijk, dat zij genoodzaakt zijn om op de bank of in bed te blijven liggen. Heel vervelend als je een actief leven hebt en zeker als je bijvoorbeeld net in die periode een belangrijke afspraak hebt. In deze moderne, geëmancipeerde maatschappij lijkt het soms wel alsof je als vrouw geen last meer zou mogen hebben van de ‘maandstonden’.
Toch heeft meer dan de helft van de vrouwen hier maandelijks mee te maken, waarvan 15% ernstige menstruatieklachten heeft. Bij meisjes ligt dit aantal nog hoger; zo’n 90% kampt met klachten.

 

Aanpak met voetreflexologie

voetreflexologie menstruatieklachtenDe voeten zijn een weerspiegeling van het hele lichaam. Ook de hormoonklieren hebben een reflexzone op de voeten waarmee ze in verbinding staan. PMS hangt samen met de menstruatiecyclus en vrouwen met menstruatieklachten zijn gevoelig voor hormoonschommelingen. Het bewerken van de hormoon reflexzones op de voeten, helpt deze schommelingen meer in balans te brengen. Op deze manier draagt voetreflexologie bij aan het verminderen van menstruatiepijn en -klachten.

 

Vrije stroom van Qi

Volgens de Chinese gezondheidsleer (TCM) is menstruatiepijn een teken dat de Qi – energie – niet vrij door het lichaam kan stromen. Dit is de taak van de lever. In de zeven dagen voor het doorbreken van de menstruatie verzamelt de lever bloed en energie en transporteert deze naar de baarmoeder. Als de lever uit balans is, dan verloopt dit proces moeizaam, waardoor energie en bloed zich ophopen. Dit uit zich in gespannen borsten, een opgezette buik, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Met voetreflexologie wordt via de meridiaanbanen op de onderbenen en de voeten de lever gevoed, zodat deze de Qi en het bloed weer beter kan laten stromen, waardoor menstruatieklachten verminderen / verdwijnen.

 

Tips om menstruatieklachten te verminderen

  • Een warme kruik of pittenzak verlicht het ongemak. Leg er één op zowel je buik als je rug. Er bestaan ook warme verbanden die je op je buik of rug kan plakken; handig voor als je de deur uit gaat en toch ongemerkt zo de klachten kan verminderen.
  • Neem een lekker bad, eventueel met lavendel-olie, wat ontspannend werkt.
  • Drink veel water, liefst in de vorm van thee. Veel soorten thee staan bekend om hun heilzame werking. Denk aan: venkelthee, duizendbladthee, gemberthee, paardenbloemthee, basilicumthee, engelwortelthee, saliethee en pepermuntthee. Vermijdt cafeïne en alcohol.
  • Ook bepaald voedsel bevat voedingsstoffen waarvan je wel wat meer kunt gebruiken in je periode: asperges en zeewier; essentiële vetzuren zoals lijnzaad en lijnzaadolie; ijzerrijke voeding om tekort aan te vullen zoals vlees, broccoli, vette vis, gevogelte, bloemkool, pompoen, tomaten en citrusvruchten; calciumrijk voedsel zoals zuivel, hazelnoten, Chinese kool, boerenkool, spitskool en abrikozen.

Maar vooral: wees lief voor jezelf

  1. Vermijdt (emotionele) stress.
  2. Draag comfortabele, niet knellende kleding.
  3. Geef jezelf een massage: maak cirkelvormige bewegingen over je buik. En vraag je geliefde om over je rug te wrijven.
  4. Stretch om menstruatiepijn te verlichten (en door te bewegen/licht te sporten maak je ook endorfine aan waardoor je je beter voelt). Stretchoefeningen en lichte gymoefeningen helpen bij een goede doorbloeding van de onderbuik. Hiermee kun je het zware opgeblazen gevoel verlichten.

 

Probeer dit eens:
Ga liggen op je rug en breng beide benen omhoog in een hoek van 90 graden. Herhaal een paar keer.
Stretch je buikspieren door te buigen en rek jezelf vervolgens weer helemaal uit.
Ga op handen en knieën zitten en maak je rug langzaam afwisselend hol en bol.

 

Succes met de tips! Mocht je meer willen weten of voetreflexologie willen ervaren maak dan een afspraak. Je bent welkom!

 

 

* De studie heet “Comparing the effects of reflexology methods and Ibuprofen administration on dysmenorrhea in female students of Isfahan University of Medical Science” Originele publicatie was in december 2010 in: the Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 15, 371-378

Praktijkgegevens

Florisstraat 5, 4811 PW, Breda

06 22 86 96 74

info@carolienrijnkels.nl

 

Social Media

 

Algemene voorwaarden

KvK nummer 61567280