Menu

Voetreflexologie bij verkoudheid (en griep)

16 oktober 2021  |  Blog

VerkoudenHet is niet het ergste wat je kan overkomen, een keer goed verkouden zijn. Vervelend is het wel. Je neus zit dicht, niks smaakt want je proeft en ruikt niks meer. Je kunt je behoorlijk lamlendig voelen. Ook je keel kan pijn doen, je gaat hoesten of niest de hele dag. Pfff. Na een aantal dagen is het ergste weer achter de rug. Alleen, was dat maar zo. Menigeen kampt de weken na de eerste “acute” klachten nog met een vervelend hoestje, voorhoofdsholteontsteking of aanhoudende moeheid.

 

Een flinke verkoudheid of griep is dus niet iets om te negeren, maar een signaal om beter voor jezelf te zorgen.

 

Waarom ben ik verkouden of grieperig?

Het is mijn vak, naar de betekenis van ziektes te kijken. Wat zegt het dat je verkouden wordt of grieperig bent? Personen die verkouden zijn willen even niets meer. Ze trekken zich het liefst onder een deken terug, verstoppen zich achter zakdoekjes en weren andere mensen af om ze ook niet te infecteren. Ze gaan hoesten om van zich af te blaffen en willen niet meer praten door de schorre keel. Dus waarom heb jij deze rust en afstand nodig? Moet er iets opgeruimd worden, of heb jij het nodig om weer tot zichzelf komen en lief te zijn voor jezelf?
Griep is vergelijkbaar maar heeft sterk in zich dat je wil vluchten uit een overbelaste situatie of een situatie waar je eigenlijk uit wilt maar dat niet wil toegeven. Vaak volgt het op een drukke, stressvolle periode.

 

De beste remedie is om rust te nemen en te slapen. Zeg gerust dus al je afspraken af en kruip lekker in bed of op de bank!

Doe-het-zelf Voetreflexologie

De reflexgebieden van je neus, keel en holtes zitten op al je tenen. Soms zie je dat de kussentjes van je tenen wat roder zijn. Vergelijkbaar op de hand zijn het de vingers.
Masseer stevig je tenen of vingers, van boven naar beneden. Doe dit met je duim en zo stevig dat je het bot kan voelen. Ontdek je een pijnlijke plek? Masseer die dan even goed door.

Vingerreflex

Een docent van mijn Reflexologieopleiding deed altijd het volgende: ze zet wasknijpers bovenop haar vingers. Pijnlijk? Ja echt wel. Hielp het? Ja ook, ze kon weer door de neus ademen.

 

Ben je acuut verkouden en/of word je niet beter? Vind je het lastig om deze massage zelf te doen? Kom dan bij mij langs en laat mij je lijf een boost geven om de verkoudheid goed op te ruimen.

Maak hier een afspraak

 

Tips

Internet staat werkelijk vol met tips over wat je allemaal moet slikken en doen om er snel vanaf te komen. Voor mij werken deze 2 remedies het beste. Centraal staat om het lichaam te warmen, om letterlijk de “kou” eruit te drijven!

 

We eten citrusvruchten en kiwi’s in de hoop onze weerstand te vergroten. Maar wist je dat je juist het tegenovergestelde effect bewerkstelligt? Citrusvruchten en andere vruchten met een hoog watergehalte hebben namelijk een koude thermische werking in het lichaam waardoor je juist sneller een verkoudheid te pakken hebt.

 

Gemberthee

gemberthee

Zodra je de verkoudheid of griep voelt opkomen: gemberthee drinken.
Gember is sterk verwarmend en “drijft” als het ware de verkoudheid naar buiten. Gember bevat ontstekingsremmende stoffen en werkt ook goed tegen misselijkheid.

 

Benodigdheden:
1 liter water
5 cm gemberwortel, geraspt
Breng het water met gember aan de kook, laat het 15 minuten trekken, zeef het mengsel, en breng de thee eventueel op smaak met honing. Als de smaak te sterk is (ligt een beetje aan de breedte van de wortel), kun je er nog wat heet water aan toevoegen.
Bewaar in een thermoskan of in de koelkast. Verwarm de thee, want gemberthee moet je lekker heet drinken!

 

Kippenbouillon

Maar dan wel lang getrokken bouillon van de hele kip, met bot en al. Daar zitten de stoffen in die je afweer versterken.
Bouillon niet gebruiken tijdens de acute dagen, maar als je weer gaat herstellen na een dag of 2 à 3.

 

Het basis recept staat hieronder. Geen tijd om te maken? De kippenbouillon van de Soepfabriek (o.a. te koop bij Jumbo, AH, Ekoplaza) is een perfecte vervanger.

 

1287151282499

 

Ingrediënten
½ kip met botten (bij voorkeur biologisch!)
1 bos peterselie
1 el jeneverbessen
½ kg wortels, geschild en zonder de eindstukjes
½ kg wortelpeterselie, schoongemaakt en geschild
½ Chinese kool
8 laurierblaadjes
5 l water

 

Bereiding
Snij de groenten in grote stukken. Snij de kip eventueel in kleinere stukken. Bedek het vlees met water en breng aan de kook. Verwijder het water, voeg nieuw water toe en breng opnieuw aan de kook. Voeg de groenten met de overige ingrediënten toe. Zet het vuur laag en laat de bouillon op z’n minst vier uur trekken. Voeg indien nodig nog wat water toe. Zeef de bouillon en vang de bouillon op. Het vlees kun je nog eten maar de overige ingrediënten moet je helaas weggooien. Vul de nog hete bouillon in schone glazen potjes (ca. 500 ml volume) en draai de potjes direct dicht. Er ontstaat een vacuüm en de deksel is ingedrukt. Bewaar de bouillon in de glazen potjes in de koelkast. De bouillon is 5-7 dagen houdbaar.

 

Dosering
Gedurende drie weken twee a drie keer per dag een portie (ca. 150 ml) verwarmen in een pan. Drinken voor de maaltijden, als tussendoortje of te gebruiken als basis voor (groenten)soepen.

 

Let op

  • eventueel ontstaat een vetlaagje op de bouillon. Dit hoef je niet te verwijderen.
  • gebruik alleen heel schoon keukengerei, het beste van metaal en geen hout en plastic.
  • de bouillon niet invriezen.
  • niet opwarmen in de magnetron!

Succes met tips en geniet van de herfst!

blog-herfst-achtergronden-herfst-wallpapers-1

 

 

Praktijkgegevens

Florisstraat 5, 4811 PW, Breda

06 22 86 96 74

info@carolienrijnkels.nl

 

Social Media

 

Algemene voorwaarden

KvK nummer 61567280