Menu

Top 5 misvattingen over Voetreflexologie

25 juli 2022  |  Blog

Mijn praktijk loopt supergoed, het is fijn te merken hoe meer en meer mensen ontdekken wat de meerwaarde is van Voetreflexologie. In social media, bij cliënten en in gesprekjes kom ik nog vaak dezelfde misvattingen tegen over deze alternatieve geneeswijzen.  Er valt dus toch nog veel te winnen aan duidelijkheid!

Daarom mijn antwoord op de top 5 meest voorkomende misvattingen over Voetreflexologie:

 

Misvatting 1: Met Voetreflexologie kan je een diagnose stellen

 

Als je de Voetreflexologiekaarten op de muur van de praktijken ziet zou je het toch denken: als een Voetreflexoloog precies weet waar welke orgaan of lichaamsdeel op de voet gereflecteerd zit en zij drukt erop en het doet pijn: dan is er toch met dat orgaan of lichaamsdeel iets mis?  Dit is echter veel te kort door de bocht. Ook de kwaliteit van een reflexgebied zegt veel, misschien wel meer. Een dof leeg gevoel, korreligheid of hardheid zijn allemaal verstoringen. Alle verstoorde zones op de voet zijn voor mij als Voetreflexoloog belangrijk en het geheel, samen met je verhaal van jouw klachten, maakt een totaal plaatje. Dit totaal plaatje is echter geen diagnose, maar een aanwijzing op welke manier, via welke zones op je voet, ik je lichaam kan stimuleren zichzelf te herstellen.

 

Misvatting 2: Voetreflexologie is een oude Chinese geneeswijzen

 

Heel vaak wordt geschreven dat Voetreflexologie wel 3000 jaar oud is. En dat het afkomstig is uit China of zelf het oude Egypte. Echter, de Voetreflexologie zoals wij nu vandaag kennen, is in wezen ruim 100 jaar oud. Fysiotherapeut Eunice Ingham uit de Verenigde Staten heeft op een zeer gedegen onderzoekende wijze bij talloze patiënten de relatie onderzocht tussen klacht en het effect van drukken op bepaalde punten op de voeten. Haar werk is door velen voortgezet en heeft geresulteerd in de Voetreflexologiekaarten zoals wij heden ten dage kennen. Neemt niet weg, dat men al duizenden jaren weet dat intensieve massage van de voeten de gezondheid bevordert!

 

Misvatting 3: Voetreflexologie is alleen maar een massage van je voeten

 

Iedereen kan toch zeker voeten masseren? Tot op zekere hoogte is dat waar. En niets is heerlijker en gezonder dan elkaars voeten even masseren. Een Voetreflexoloog is echter getraind om in de voeten te voelen door alle lagen van weefsels heen. Zo weet ik feilloos vast te stellen waar het niet goed doorstroomt en met welke techniek dit losgemaakt kan worden. Een massage beperkt zich vaak tot de huid en spieren, maar ik werk heel diep door 4 lagen heen. Van huid, spieren, pezen en banden tot op het bot. Door diepe stimulatie wordt een diepe ontspanning en doorstroming bevordert, wat sterk vitaliserend werkt.

 

Misvatting 4: Voetreflexologie is bedoelt voor het behandelen van voetproblemen

 

Voetreflexologie wordt vaak ten onrechte geschaard onder het pedicure-vak of podotherapie. De enige verwantschap is echter: de voet. Meer niet. Het is echter wel zo dat door de intensieve massage bij een Voetreflexologiebehandeling van voet en onderbeen, diverse voetklachten, zoals hielspoor kunnen verminderen. Maar Voetreflexologie is niet een behandeling die alleen lokaal op de voeten werkt. Het effect van deze massage reikt veel verder. Doordat een massage je helpt om te ontspannen wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam aangesproken, waardoor Voetrefexologie ook op andere delen van je lichaam en op je geest invloed heeft.

 

Misvatting 5: Voetreflexologie geneest ziekten

 

Voetreflexologie op zichzelf geneest geen ziekten. Hoe gezond (of ziek) je bent is afhankelijk van veel meer. Hoe gezond sta je in het leven en aan welke belastende factoren, zoals roken, milieuvervuiling, stress en ongezonde voeding, staat je lichaam bloot? Ook heeft niet iedereen even goede genen meegekregen van zijn of haar ouders en is daardoor gevoeliger voor het krijgen van  bepaalde ziekten (denk bijvoorbeeld aan diabetes). De heilzame werking van Voetreflexologie zit ‘m in de ontspanning, de verbeterde doorbloeding en het balancerend effect op het zenuwstelsel. Stress in welke vorm dan ook is funest voor je afweer, waardoor je gevoelig bent voor het krijgen van allerlei ziekten. De kracht van Voetreflexologie is de ontspanning, zodat je lichaam kan herstellen en weerbaarder worden. Als je geen goede genen gegund zijn is het des te belangrijker om goed voor je lichaam te zorgen en regelmatige Voetreflexologie kan dan eigenlijk niet ontbreken.

Praktijkgegevens

Florisstraat 5, 4811 PW, Breda

06 22 86 96 74

info@carolienrijnkels.nl

 

Social Media

 

Algemene voorwaarden

KvK nummer 61567280