REDUCE PDS helpt mensen met Prikkelbare Darmsyndroom (PDS)
Wanneer je na onderzoeken de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) krijgt, ben je misschien blij dat er niets ernstigs aan de hand is. Maar daarmee zijn je klachten niet weg. Veel mensen met PDS voelen zich niet begrepen als ze te horen krijgen “dat ze er mee moeten leven”. Want de buikklachten zijn niet over, dus hoe moet je dat accepteren?
Bovendien zijn tot grote frustratie van patiënten en artsen bestaande behandelingen niet effectief genoeg. Of ze werken bij de een wel, maar bij de ander weer niet.
Met het project REDUCE PDS lijkt daar verandering in gekomen te zijn. Mensen met PDS voelen zich dankzij dit project veel serieuzer genomen, zijn tevreden over de behandeling en hebben een betere kwaliteit van leven.
Hoe heeft dit project de behandeling van mensen met PDS veranderd? En, zou het iets voor jou kunnen zijn?
Wat is REDUCE PDS?
REDUCE PDS bestaat uit 11 behandelmogelijkheden die door een gespecialiseerde zorgverlener, vaak een MDL-verpleegkundige in het ziekenhuis, wordt aangeboden aan de patiënt. Wat REDUCE PDS zo bijzonder maakt is dat de patiënt zelf kan kiezen uit 3 behandelopties die hem of haar het meest aanspreken. Bovendien neemt de verpleegkundige veel tijd voor uitleg en voorlichting. Na een periode van 2 maanden worden de aanpak geëvalueerd. Daarna wordt eventueel een tweede of derde behandelmethode gestart, als er nog niet voldoende resultaat is.
De 11 behandelopties bij REDUCE PDS
1. Algemene Informatie: uitleg van PDS en geruststelling. Effect van de uitleg is de behandeling.
Zonder pillen:
2. Eliminatiedieet. Ongeveer 70 procent van de patiënten met PDS heeft het gevoel dat voedsel klachten kan veroorzaken of verergeren. Bij een eliminatiedieet wordt, in overleg met een diëtist, stapje voor stapje voedingsstoffen uit het dieet weggelaten, zoals lactose of gluten. Er wordt een dagboekje bijgehouden om te zien of de klachten inderdaad verminderen.
3. FODMAP-dieet. Als darmbacteriën uit voedselresten stoffen maken waar een PDS-patiënt niet tegen kan heet dat gisten of fermenteren als het om koolhydraten gaat. In het FODMAP-dieet worden de fermenterende etenswaren in overleg met een diëtist weggelaten uit het eetpatroon, waarna ze langzaam weer worden toegevoegd om te zien bij welke levensmiddelen de klachten ontstaan.
4. Probiotica: standaard behandeling met een probioticum naar keuze.
5. Hypnotherapie gericht op darmklachten. In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd ontdekt dat hypnotherapie goed helpt bij onbehandelbare PDS. Inmiddels is er veel onderzoek gedaan en staat het wetenschappelijk vast dat hypnotherapie helpt bij 70 tot 80 procent van de mensen met moeilijk te behandelen PDS.
Pillen die werken via de buik (darmen):
6. Antibiotica
7. Pepermuntoliecapsules
8. Spasmolitica (geneesmiddelen die een verslappende werking hebben op de spieren van het maagdarmkanaal).
9. Geregistreerd kruidengeneesmiddel Iberogast op basis van negen geneeskrachtige kruiden (STW-5). Dit valt onder ‘pillen die werken via de buik’, maar het is een vloeistof.
Pillen die werken via het hoofd (hersenen):
10. Amitryptiline
11. Citalopram
Het volledige rapport en andere informatie vind je op www.pdsb.nl/reduce.
STAP 12: de alternatieve geneeswijzen!
Bij de aanpak om de PDS klachten te verminderen hoort natuurlijk, alhoewel het geen officiële stap is in het project, ook de alternatieve geneeswijzen. Want juist bij aanhoudende klachten kan deze complementaire therapie een duwtje de goede kant op geven.
Voetreflexologie
Voetreflexologie helpt de symptomen van prikkelbare darm syndroom te verlichten. Door drukpuntmassage van de reflexgebieden op de voet wordt de doorstroming van het hele lichaam bevorderd en in het bijzonder in het buik- en darmgebied. Het is een veilige en natuurlijke alternatieve geneeswijzen, waarbij jouw zelfherstellend vermogen wordt gestimuleerd, wat als voordeel heeft dat jouw lichaam daadwerkelijk gaat opruimen en beter maken wat nodig is.
Chinese geneeswijzen
Volgens deze geneeswijzen kunnen klachten ontstaan uit verschillende achtergronden.
Gezonde energie is in beweging. Deze kan echter gaan vastzetten door emoties als verdriet, boosheid en stress. Deze spanning zet de energie letterlijk vast, het stagneert in je buik. Energie die gestagneerd is kan pijn in de buik geven en verandering van je ontlastingspatroon.
Maar een tekort aan energie kan ook PDS klachten geven. Dit heet Leegte. Dit kan bijvoorbeeld komen door een tekort aan energie in de Milt, waardoor een slappe ontlasting ontstaat. De Milt is het centrum van je spijsvertering volgens de Chinese Geneeswijzen. Dus door deze weer goed te voeden, kunnen veel van de PDS klachten (lees: Miltklachten) verminderen.
In mijn praktijk ondersteun ik door het stimuleren van de doorstroming van energie middels voetreflexologie, in combinatie met adviezen vanuit de Chinese Geneeswijzen over wat je in je voeding en leefwijze kan aanpassen om een betere spijsvertering te krijgen. Met jou samen probeer ik te ontdekken welke stappen jou helpen en bij jou passen om stap voor stap je klachten te verminderen. Afhankelijk van hoe snel de oplossing wordt gevonden heb je hiervoor ongeveer 3 tot 6 consulten voor nodig.
Voor vragen en/of afspraken neem gerust contact op.