Menu

Herstel van bijnieruitputting met voetreflexologie

19 april 2020  |  Blog

Heb je veel last van vermoeidheid? Sta je ‘s ochtends moe op ook al heb je voldoende geslapen? Mis je de kracht en vitaliteit die je eerst wel had? Ben je erg gevoelig geworden voor stress? Heb je last van allerlei kwaaltjes, zoals verkoudheid? Als je alle vragen met ja hebt beantwoord, is de kans groot dat je last hebt van Bijnieruitputting. Voetreflexologie helpt je bijnieren te herstellen voor vitaliteit en meer stressbestendigheid.

Er zijn verschillende oorzaken waarom je moe bent

Vermoeidheid komt veel voor bij allerlei lichamelijke en geestelijke aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, COPD en depressie. Maar ook voedingsintoleranties of tekorten aan vitamine B kunnen vermoeidheid veroorzaken.

 

De vermoeidheid door bijnieruitputting kenmerkt zich door constant uitgeput zijn en het ontbreken van enthousiasme om iets te doen. Daarnaast valt op dat je bij het opstaan ‘s ochtends moe bent ook al heb je voldoende geslapen. Vaak zoek je toevlucht in grote koppen cafeïne houdende drank, frisdranken met suiker of andere stimulerende middelen om wakker en alert te kunnen blijven. Als je doorlopend vermoeid bent zónder dat je veel fysieke of mentale inspanningen verricht of slecht slaapt, kan er sprake zijn van bijnieruitputting.

15 symptomen van bijnieruitputting

Een bijnieruitputting ontstaat niet van de ene dag op de andere

Er gaat een fase aan vooraf met een overdaad aan stress. Deze periode kan vele jaren duren, wel tot 20 jaar! Soms ontwikkelt het zich sneller, bijvoorbeeld door grote stressvolle gebeurtenissen, zoals het overlijden van een dierbare of een ernstig ongeluk.

Iedereen heeft wel eens last van stress

Een deadline op je werk, een presentatie houden of examen doen kunnen je stress geven. Ook al klinkt het woord stress negatief, het is eigenlijk heel gunstig. Je bijnieren produceren tijdens stress cortisol, dat er onder meer voor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgt, zodat je alerter bent, je goed kunt concentreren en de kracht hebt om de stress-situatie aan te gaan.

 

Mensen die langdurig aan chronische stress worden blootgesteld maken continu cortisol aan. Als er geen periodes van rust zijn, houden de bijnieren het niet meer vol om continu cortisol aan te maken. Ze beginnen te verzwakken. In deze fase komt chronische vermoeidheid en minder uithoudingsvermogen bij het sporten veel voor. Als de stress blijft, raken de bijnieren uitgeput. Deze uitputting betekent het dat er minder hormonen worden aangemaakt. In het ernstigste geval zelfs bijna nul. Je produceert heel weinig cortisol meer. Je hebt dan juist niet meer het vermogen om te reageren op de stress en voelt je volledig opgebrand en burnout. Een bezoek aan je huisarts helpt vaak niet, want onze medische wereld (h)erkent het fenomeen bijnieruitputting doorgaans nog niet.

Je immuunsysteem werkt bij bijnieruitputting niet meer goed

Je herstelt daarom niet meer goed van een griepje of wordt steeds weer verkouden. Cortisol heeft een ontstekingsremmend effect dat bijdraagt een de regulering van je immuunsysteem. (In de geneeskunde wordt dankbaar gebruik gemaakt van deze eigenschap, in de vorm van corticosteroïden crèmes, om bijvoorbeeld eczeem te behandelen). Als de cortisol waardes langdurig uit balans zijn, kan dit resulteren in infecties, chronische ontstekingen, auto-immuunziekten of allergieën.

 

Het handhaven van gebalanceerde cortisol waardes speelt een belangrijke rol bij een gezond immuunsysteem en dus in het gezond en vitaal blijven!

 

Dus heb je veel stress en ben je vaak moe, zelfs wanneer je voldoende nachtrust hebt gehad? Voel je je zwak en heb je het gevoel dat je de taken die van je gevraagd worden niet aankunt, waardoor je nóg meer stress krijgt? Heb je het gevoel dat je door de stress volledig bent opgebrand? Dan is de kans groot dat je last hebt van uitgeputte bijnieren.

Herkennen is de eerste stap tot verandering

Hoe eerder je de symptomen herkent, hoe makkelijker en korter de weg terug is naar weer gezond en vitaal voelen. Na het lezen van deze blog heb je een eerste stap gezet in het bewust worden. Wil je meer weten over dit belangrijke onderwerp, lees dan het boek Bijnieruitputting van James Wilson.

 

Boek Bijnieruitputting van James Wilson
In zijn boek is een vragenlijst opgenomen waarin je kan testen of je bijnieruitputting hebt en in welke mate. Een samenvatting van zijn boek staat op de website Bijnieruitputting. Hier kan je tevens een score berekenen van je mate van uitputting.

Hoe kan ik hier iets aan doen?

Je kan het niet zo makkelijk op lossen door een pilletje te nemen, of een weekendje uit te rusten, maar het is heel goed te behandelen. Het vraagt aanpassingen in je levensstijl en dat je bijnieren de tijd krijgen om zich te herstellen. Gezonde voeding, de juiste supplementen, beweging, aanpakken van de stressbronnen en veel rust zijn de belangrijkste peilers voor je herstel. Het herstel kan minimaal een half tot heel jaar in beslag nemen.

Voetreflexologie geeft de broodnodige ontspanning én balanceert je bijnierhormonen.

De voetreflexbehandeling stimuleert de doorbloeding, ruimt op, ontspant en vitaliseert. Ik verzacht de bijnieren zodat ze kunnen herstellen. Samen met jou kijk in naar welke stressbronnen er in je leven zijn en hoe je die kan verminderen. Verder adviseer ik je welke supplementen je het beste kan nemen.

 

Wil je meer weten over bijnieruitputting en wat ik voor je kan betekenen? Wil je advies welke supplementen en voeding je helpen te herstellen? Neem dan contact met mij op.

Praktijkgegevens

Florisstraat 5, 4811 PW, Breda

06 22 86 96 74

info@carolienrijnkels.nl

 

Social Media

 

Algemene voorwaarden

KvK nummer 61567280