Menu

DIY Voetreflexologie: op blote voeten lopen

12 augustus 2023  |  Blog

Al duizenden jaren loopt de mens op blote voeten of minimalistische schoenen. Met maar liefst 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, bijeengehouden door 107 banden en 19 spieren, is de voet gebouwd om op elk oppervlakte te kunnen lopen. Tijd dus om de schoenen uit te schoppen en dit ingenieuze onderdeel van ons lichaam (letterlijk) in het zonnetje te zetten!

 

Op blote voeten lopen maakt je voeten sterker en soepeler

 

Het dragen van schoenen maakt onze voeten zwakker. Logisch, want de schoen neemt veel van het werk over en ondersteunt de voet optimaal. De pezen en spieren van de voet hoeven zich zodoende niet aan te passen aan wisselende ondergronden. En kunnen dus verslappen. In de beenspieren gebeurt het tegenovergestelde, die staan (zeker bij het op hakken lopen) continu aangespannen, waardoor ze verkorten vanaf de hiel tot aan de bekken. In de schoenen kunnen de tenen niet meer wiebelen en voor de balans zorgen. De botjes van de tenen vertonen als gevolg daarvan kalkafzettingen, waardoor ze in een vaak blijvende onnatuurlijke stand staan. Met voet-, knie- en rugklachten tot gevolg.

 

blootsvoets lopen is gezondEen voet die vrij kan bewegen voert talloze minimale bewegingen uit, waardoor de spieren in de voeten sterker worden. De tenen werken hard om grip en gevoel van controle te geven. In een gezond ontwikkelde voet kunnen de tenen afzonderlijk van elkaar bewegen en staan ze in een natuurlijke spreidstand. Het afwikkelen van de voet verloopt ook anders dan in een schoen: de voorvoet en middengedeelte worden actiever gebruikt, zodat de voetzool soepel is. Door schoenen zijn wij gewend om het neerzetten van de voet met name met de hiel op te vangen. Loop maar eens met blote voeten met de handen op je oren: het gebonk dat je lichaam moet opvangen door de klap op de hiel is enorm! Een natuurlijke loop is om de voorvoet als eerste neer te zetten.

Lopen op blote voeten herstelt de natuurlijk anatomie en fysiologie van je voeten, waardoor je lichaamshouding verbetert en klachten van je voeten, knieën en rug kunnen verminderen.

Al overtuigd om meer op je bloten voeten te lopen? Kijk dan onder dit artikel naar tips om te beginnen met lopen op blote voeten. Nog niet overtuigd, lees verder…

 

Op blote voeten lopen stimuleert de zenuwen en doorbloeding

 

In je voeten zitten veel zenuwuiteinden om je omgeving af te kunnen tasten. Met blootsvoets lopen worden deze zenuwen weer geprikkeld. Zonder schoenen voel je alle ondergronden, de textuur en de temperatuur ervan, en je voelt je meer verbonden met de aarde en de natuur. Niet voor niks dat wandelen dé remedie is om van spanning af te komen. Op blote voeten wordt dit nog eens extra versterkt. Het voelt erg bevrijdend om je voeten niet meer ‘op te sluiten’ en dat ze de kans krijgen om bijvoorbeeld door plassen water te lopen of het warme stimulerende strandzand te voelen!

 

Het optimaal gebruiken van je voeten tijdens het lopen op blote voeten stimuleert ook de bloed- en lymfecirculatie. Afvalstoffen worden daardoor afgevoerd, terwijl voedingsstoffen en verse zuurstof voor je herstel op hun plek komen. De plaatselijke bloedsomloop wordt getraind, resulterend in krachtigere, beter doorbloedde (en warmere!) voeten en onderbenen.

 

Op blote voeten lopen stimuleert de reflexgebieden en meridianen

 

Als je op blote voeten loopt, oefen je druk uit op al je de reflexgebieden die in contact staan met verschillende organen in je lichaam. In een Voetreflexologie behandeling wordt vastzittende energie door drukpuntenmassage verlicht en de natuurlijke stroom hersteld. Dit werkt vitaliserend en stimulerend op het lichaam. Als je zonder schoenen loopt, bewerk je deze punten op een natuurlijke manier. Reflexgebieden hebben baat bij een redelijke stevige stimulatie, dus aan te raden is om op een uitdagende ondergrond, zoals kiezels, te lopen om dit te bewerkstelligen!

 

Samenvattend, op blote voeten lopen…

 

voordelen blote voeten lopen…maakt je voeten sterker en verbetert je lichaamshouding
…stimuleert de bloedsomloop
…laat spanningen afvloeien
…balanceert je zenuwstelsel
…lost blokkades op in de reflexgebieden

 

 

 

Ben je enthousiast geworden en wil jij ook gezondere en sterkere voeten?

 

 

Schop dan steeds vaker je schoenen uit en begin er mee!

Bouw het langzaam op, in het begin zijn je voeten nog niet gewend en kan het pijnlijk en vermoeiend zijn.

 

Tips:

  • Het opbouwen kun je ondersteunen door voetoefeningen te doen (vraag aan via info@carolienrijnkels.nl of kijk op voetentraining.nl)
  • Bereid je voeten voor met voetreflexologie. Met een keer of 3 behandelen heb ik je voeten al een stuk losser en beweeglijker gemaakt en maak je een goed begin voor je blote voeten avontuur. Afspraak maken kan via dit formulier
  • Masseer je voetzolen regelmatig los met een spikebal of door het lopen op kiezelmatten. Ook blote-voeten paden lopen is erg leuk. Bijvoorbeeld in het langste en leukste pad van Nederland, in Brunssum: blotevoetenpark.nl
  • Een heel goed boek met uitleg en oefeningen is “Barefoot” van Katy Bowman. Ook online kan je veel vinden over de barefoot beweging.

 

 

 

 

 

Voor wie is op blote voeten lopen minder geschikt?

Diabetes: mensen met diabetes kunnen een verminderde gevoel in hun voeten hebben. Dit heet neuropathie. Ook na behandeling met chemotherapie kan er een doof gevoel in de voeten zijn ontstaan. Splinters of andere wondjes worden daardoor minder snel opgemerkt. Controleer je voeten daarom regelmatig na het lopen op blote voeten.

 

Zwanger willen worden: een eitje nestelt zich graag in een warme omgeving. Een warme baarmoeder is een pre voor de conceptie. Blote voeten kunnen de koude van de grond snel opnemen en doorgeven aan je bloedsomloop en meridianen. Die koude kan, zeker als je al kouwelijk bent, een koude klimaat in de baarmoeder geven. Iets wat een eicel niet prettig vindt en de innesteling niet bevordert. Beter voor je is om sokken te dragen, warme sloffen, een warm voetenbadje nemen en warm te eten en drinken.

Praktijkgegevens

Florisstraat 5, 4811 PW, Breda

06 22 86 96 74

info@carolienrijnkels.nl

 

Social Media

 

Algemene voorwaarden

KvK nummer 61567280