Menu

DIY Babyreflexologie…7 tips die je zelf kan doen

19 november 2023  |  Blog

Als baby’s zich niet lekker voelen, uiten ze dit vaak door te gaan huilen. Maar wat is er dan aan de hand? Zijn het darmkrampjes, het doorkomen van de tandjes, een beginnende verkoudheid of een oorontsteking?
Ten alle tijden is het belangrijk om naar de huisarts te gaan wanneer je het niet vertrouwt en is het belangrijk zijn/haar richtlijnen op te volgen. Daarnaast zijn er een aantal specifieke reflexgebieden die je op de voetjes van de baby kan doen om hem of haar te helpen.

 

Afbeeldingen: Maya Borenstein

 

 

Daarom de 7 reflexgebieden die je veilig kan toepassen op je baby. Waarbij goed te weten is dat elke gebied op de voet een verbinding heeft met een betreffend orgaan of lichaamsdeel. En dat door zachte druk op dit gebied uit te oefenen, je helpt om het ongemak te verlichten door stimulatie van de bloeddoorstroming naar bijvoorbeeld de darmpjes of neusholtes.

 

Lees eerst deze tips voordat je begint!

 

Omdat de spieren en pezen in de voetjes van baby’s nog moeten ontwikkelen, zijn babyvoetjes veel ontvankelijker voor zachtaardige druk. Niet te zacht, want dan ervaart de baby dat als kietelen en niet te stevig indrukken, want dan is de prikkel te groot.
Let ten alle tijden op hoe je baby reageert. Begint hij/zij te huilen of continu te trappen? Dat is vaak het teken dat je baby genoeg heeft gehad. Meestal is 5 tot 10 minuten op de voetjes masseren meer dan voldoende. Ga niet door met masseren als je vanaf het begin merkt dat je baby er geen zin in heeft. Probeer het dan een ander keertje.

1. Tenen

De topjes van de tenen corresponderen met het hoofdje en tanden van de baby. Dit gebied kan specifiek gemasseerd worden wanneer je baby tandjes krijgt. Werk met een zachte druk rondom de topjes van de teentjes.

2. Neusholtes

 

De zachte kussentjes van de top van de teentjes corresponderen met de neusholtes. Dus als je baby een loopneusje heeft of verkouden is, dan is dit het gebied om te masseren. Druk teen voor teen het kussentje in en houdt een tiental tellen vast. Daarna uitwrijven van de top van de teen richting de basis van de teen.

3. Longen

De longen van een baby zijn gevoelig voor infectie of verkoudheid. Slijm ophoesten of benauwdheid kunnen dan optreden. Naast het opvolgen van het advies van je huisarts, kun je de klachten proberen te verzachten door het masseren van de bal van de voet. Eindig met het afstrijken van het gootje tussen de grote teen en de 2e teen, de richting is naar boven.

 4. Solar Plexus

De Solar Plexus (Zonnevlecht) is een complex netwerk van zenuwen, een knooppunt gelegen in de bovenbuik, net achter de buik. Klachten als buikpijn, krampjes en moeite met ademen komen voort uit dit gebied. Druk licht op het gebied, wat net onder de bal van de voet ligt. Als je de voetjes een beetje samendrukt, zie je vaak een kuiltje ontstaan in dit gebied. Dat is precies het gebied van de Solar Plexus.

5. Bovenbuik

Het bovenbuik gebied is een fijn gebied om de beweging van de darmen te stimuleren.

 

 6. Darmpjes

Massage op dit gebied kan helpen om constipatie te verlichten. Om de dikke darm te stimuleren wrijf en druk je in het paarse gebied op de afbeelding. Het beste is om de beweging richting de hiel te richten. Combineer het met het bovenbuik gebied. Ook fijn voor baby’s die last hebben van windjes.

 

7. Bekken/onderbuik

De hieltjes komen overeen met de onderbuik en bekken. Als je vermoedt dat je baby daar ongemak ervaart, kun je de hieltjes zacht kneden. Sluit af met afstrijken naar beneden, dus richting het spitse stuk van de hiel. De hieltjes masseren is erg aardend, dus goed om dit te masseren (samen met de solar plexus) als je baby onrustig is of moeite heeft om aan de slaap toe te geven.

 

 

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor dat babyreflexologie werkt, maar ouders die het gebruiken merken wel degelijk resultaat. Hilary en haar man passen de voetreflexologie inmiddels dagelijks toe. “Het is onderdeel geworden van ons bedritueel: elke avond voor het slapen gaan nemen we ieder een kind op schoot en masseren we hun voetjes. We merken dat ze daardoor tot rust komen en makkelijker gaan slapen. Inmiddels is het zelfs zo dat ze al ontspannen zodra we hun voeten aanraken.” Hilary masseert de voetjes van haar tweeling ook als ze pijn hebben van doorkomende tanden. “Na een massage lijken ze relaxter en gaan ze niet meer zo obsessief op zoek om iets om op te bijten om de pijn te verzachten.”

(Fragment uit artikel “Happy Feet – het effect van babyvoetmassage” – Ouders van Nu, februari 2015)

 

 

De afbeeldingen zijn ontwikkeld door Maya Borenstein van For LittleThings

Heb je interesse om een cursus voor ouders te volgen in Babyreflexologie? Kijk dan bijvoorbeeld op de website www.floortuinstra.nl

Praktijkgegevens

Florisstraat 5, 4811 PW, Breda

06 22 86 96 74

info@carolienrijnkels.nl

 

Social Media

 

Algemene voorwaarden

KvK nummer 61567280